Suojatut, 2006 

                                           ProtectedGarages at night


Juha-Pekka Inkisen Suojatut kuvaa kaupunkitilan kartoittamattomia seutuja. Näyttelyn valokuvat ovat näkymiä parkkihalleihin keskellä kaupunkia, mutta sen melske jää kuulumaan jostain kaukaa taustalta. Inkinen kuvaa pimeällä ja suuntaa kameransa autoihin hallin ulkopuolelta. Katsoja näkee ajoneuvot ainoastaan suojaavien esteiden takaa. Suunnaten katseensa anonyymeihin paikkoihin, Inkinen pysähtyy sen eteen, minkä ohi muut kävelevät.

Autoihin sisältyy tunnetusti runsaasti tunteita, jopa intohimoja. Myös elinympäristömme on rakennettu niiden ehdoilla. Auto on osa kotimme piiriä, urbaania reviiriämme ja persoonallisuutemme jatke. Kohteissaan Inkistä kiehtoo tunnelma, jossa ihminen on läsnä poissaolonsa kautta.

Juha-Pekka Inkisen kuvissa autot ovat saapuneet kotiin päivän töistä ja ovat nyt suojassa yöhoitopaikassaan. Kuvatessaan näitä säilytyspaikkoja ulkoa sisään, taiteilija kuvaa lukitsemisen ja suojautumisen maantiedettä. Ja vaikka kohteena onkin ihmisen rakentama ympäristö eikä luonnontila, hän toimii silti kuin luontokuvaaja. Hän toivoo onnistuvansa hiipimään mahdollisimman lähelle mitään aavistamatonta kohdettaan, ja saavansa napatuksi kuvan autosta, ennen kuin vartiointiliikkeen työntekijät hätyyttävät hänet pois.